bahan-bahan nak buat sambal belacan mestilah korang dah tahu kan? belacan mestilah kena ada, cili/lada(saiz, jenis, bentuk, warna terpulang pada citarasa korang), gula, garam dan air asam(air asam jawa boleh, air perahan limau pun boleh).
mula-mula korang kena bakar belacan tu. jangan lah sampai hangus. agak-agak sampai belacan tu kering la. macam gambar-gambar kat bawah ni.
lepas tu korang tumbuk lah belacan dengan cili/lada. aku guna lada hidup dengan cili api. masyuk! hehe. masa tumbuk tu hati-hatilah. jangan sampai masuk dalam mata. tapi tak payah lah sampai nak pakai topi keledar pulak.
bila dah siap, korang masukkan lah gula dan garam. kalau korang tak boleh makan pedas-pedas sangat korang letaklah gula lebih sikit tapi jangan banyak sangat. takde kick-lah sambal belacan manis. lepas tu perah asam limau atau pun letak air asam jawa. sama je. rasa je lah lain sikit.
siap. selamat menjamu selera! tetibe je kan?hehe.
oh ye.
taraa! dah siap pun mr tin. kalau nak pastikan hidung,mata,rambut,mulut tak tercabut, masukkan mr tin dalam peti sejuk. biarkan dalam 3,4 jam.
tal comel? takpe. comel kan bila korang dah digitalkan mr tin ni. macam yang kitaorang buat. warna clay tu aku cakap tak kesah sebab nanti bila nak mappingkan korang mesti lah nak guna skin/texture yang canggih, yang nampak real. so warna clay tu memang tak penting lagsung lah kecuali kalau korang nak mapping betul-betul sama dengan warna clay.
tu je lah untuk kali ni.tetibe je aku rajin nak upload gambar. enjoy! =)
No comments:
Post a Comment